Ik vind kleuren een heerlijk relaxte bezigheid. Lekker op zondag een aantal dingen stempelen, kleurpotloden of blends pakken en kleuren maar!

Afgelopen zondag heb ik zowel met Memento als StazOn stempels van de Animal Outing en Sunny Days stempelsets gestempeld en ingekleurd. En daar wilde ik jullie graag wat meer over vertellen.

Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen Memento en StazOn en – voor diegene die die nog hebben – onze oude Archival inkt.

Verschillende zwarte inkten

Memento inkt is op waterbasis. Het stempelt eigenlijk net zo als onze gekleurde classic inkten.
StazOn inkt is op alcoholbasis. Daardoor is deze watervast. En dat geldt ook voor onze oude Archival. StazOn vervangt de Archival inkt.

Welke inkt bij welk kleurmedium

“Natalie, ik wil kleuren. Met welke inkt moet ik stempelen?” – dat hangt af van waar je mee wilt kleuren.

Samengevat: als je met water wilt kleuren dan moet je met alcohol stempelen en als je met alcohol wilt kleuren dan moet je met water stempelen.

Gebruik je de blender pens of aquapainters met inkt of potloden? Dan ben je met water aan het kleuren en gebruik je inkt op alcoholbasis voor het stempelen. Zo lopen de lijnen niet uit.
Dat is ook zo voor de markers, want ook die zijn op waterbasis.

Kleuren met potloden en blender pen

Hier heb ik de aardbei van de Sunny Days stempelset 2 keer gestempeld met StazOn. Eén keer heb ik het alleen ingekleurd met de potloden, de andere keer ook met de potloden ingekleurd maar daarna de blenderpen gebruikt.

Dit kraampje heb ik ook ingekleurd met potloden en de blenderpen. Ik heb daarvoor de nieuwe potloden gebruikt. Deze potloden zijn nog uiterlijk te verkrijgen tot 31 augustus maar op=op!

Voordeel van de potloden is dat je niet echt netjes hoeft te kleuren:

Op de eerste afbeelding kan je zien dat ik de neushoorn heel grof heb ingekleurd met een grijs potlood. Ik heb iets meer en harder gekleurd waar het wat donker moet worden en wat minder waar het lichter moest worden. Na het kleuren met de blender pen kan je niet meer die enorme kleurverschillen zien. Hij heeft nu gewoon gradaties van licht en donker afhankelijk van waar ik meer en minder gekleurd heb.

Kleuren met Stampin’ Blends alcoholmarkers

Wil je inkleuren met de Stampin’ Blends dan stempel je de lijnen met inkt op waterbasis. De blends zijn namelijk op alcoholbasis (dat is ook de reden dat ze zo mooi kunnen mengen) maar je wilt je lijnen niet mee mengen, dus die moeten van een tegenovergesteld medium zijn: Memento inkt dus.

Deze aardbei heb ik gestempeld met Memento inkt en ingekleurd met de dark poppy en de dark real red Stampin Blends voor de aardbei zelf en de light en dark Granny Apple Green voor het groen.

Hier heb ik opnieuw de kraam gestempeld maar nu met Memento inkt en ingekleurd met de blends.

 

Zoals je ziet is er een enorm verschil in kleur tussen potloden en blends. De ene keer zal je misschien kiezen voor de potloden of inkt met blender pen, de andere keer voor de Stampin’ Blends. Dat moet je alleen dus wel besluiten voordat je gaat kleuren, omdat je de lijnen met de goede inkt moet stempelen.

Het heldere van de blends heeft wel vaak mijn voorkeur maar dat is heel persoonlijk.

Vrijdag ga ik een kaartje laten zien met de dieren van Animal Outing die ik heb ingekleurd: