Stempels zijn geweldig. Je kunt er van alles mee stempelen en naar mate je meer technieken leert kun je dingen voor en achter elkaar stempelen en zo hele arrangementen maken.

Ook kun je slechts een deel van een stempel gebruiken door met markers te werken of met post-its. Maar wat nou als je weet dat je heel vaak een stuk van een stempel wil gebruiken? Wat nou als je weet dat je dat ene stuk tekst los van de andere wil gebruiken?

Dan knip je je stempel door midden!

Geloof me, ik snap je schok. Toen iemand mij dit de eerste keer vertelde, dacht ik echt dat die persoon GEK geworden was! Je knipt je stempel toch niet op?

Maar eigenlijk is het heel logisch. Soms komen teksten met meerdere lijnen aan elkaar. Of die twee sterretjes zitten samen aan elkaar. Maar jij wil het toch graag los kunnen stempelen. En als je dat eenmalig wilt dan werkt de postit of marker perfect, maar als je weet dat je het vaker wilt dan is het handiger om hem op te knippen. En als je dat goed doet dan kun je de stempel gewoon tegen elkaar aan leggen wanneer je de originele stempel wilt gebruiken.

Hoe knip je een stempel in stukken?

Het voorbeeld dat ik vandaag ga gebruiken is een van de teksten uit de Tjokvol Kerst stempelset. Een superleuke stempelset met mokken en Nederlandse teksten.

Een van de teksten zegt “Kop op het is kerst” en daar om heen staan twee kersttakjes. Op zich leuk natuurlijk maar je kunt zoveel meer met alleen de tekst ‘Kop op’. Dat kun je het hele jaar door gebruiken bij de mokken / koppen in de stempelset. En dus moest deze stempel er aan geloven.

Om te beginnen moet je bedenken hoe je wilt gaan knippen. Ik wilde graag de tekst opsplitsen in ‘Kop op’ en ‘het is Kerst!’. Ik had de takjes aan de tweede tekst kunnen laten zitten maar ik besloot om die ook los te knippen zodat ze voor meer doeleinden te gebruiken zijn. Zie onderstaande tekening voor het idee.

Ik knipte eerst Kop op los van de rest van de stempel. Hiervoor gebruikte ik een heel scherp schaartje van Stampin’ Up! zodat ik heel precies kon knippen.

Om precies te kunnen knippen heb je een hele scherpe schaar nodig: Paper Snips van Stampin’ Up!

En vervolgens knipte ik de twee takjes los van de rest van de tekst om zo tot het eindresultaat te komen van vier losse stukken stempel.

Kop op: de losse tekst gebruikt

Natuurlijk wil je graag ook een kaart zien waar ik deze losse tekst gebruikt heb. Ik heb de tekst ‘Kop op’ voor een motivatiekaart gebruikt met drie koppen. De Tjokvol Kerst stempelset heeft Reversibles – stempels die je aan twee kanten kunt gebruiken. Zodat ik de streepjesmok beide kanten op kon stempelen (het kan ook met de stipjes). Met behulp van een post-it zorgde ik dat de volgende mok ‘in’ de onderliggende mok wegviel. En de tekst ‘Kop op’ stanste ik uit met de rechthoekige stanzen met ‘stitched’ randje.

Ik maakte voor de kaart gebruik van de kleuren Pool Party, Crumb Cake en Real Red om daarmee meteen te voldoen aan de Freubelteamuitdaging voor september.

En zeg nou zelf, met deze tekst los kom je toch op heel veel nieuwe ideeën hoe je de teksten ‘Het is Kerst!’ en ‘Kop op’ kunt gebruiken? Ik ben benieuwd welke stempel jij door midden gaat knippen!

Wil je deze producten bestellen? Ik help je graag! Stuur mij een email met wat je graag wilt hebben.
Meer informatie over bestellingen of eerst nog even de gidsen inbladeren? Je leest hier alles over bestellen.